Dincolo de mituri și legende populare - Ce trebuie să știm despre turbării și rolul acestora în lupta împotriva schimbărilor climatice

Turbăriile sunt recunoscute la nivel global ca importante rezervoare naturale de carbon, având un rol crucial în combaterea schimbărilor climatice. În România, percepțiile asupra acestor ecosisteme variază – de la resurse exploatabile la zone periculoase sau chiar locuri cu valoare turistică. Aceste viziuni reflectă relația complexă dintre oameni și natură, influențată de educația ecologică și gradul de informare. Astăzi, de ziua internațională a Pământului, reamintim că restaurarea și protejarea turbăriilor poate sprijini atât lupta împotriva schimbărilor climatice, cât și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale.


Categorii de articole


Cine schimbă clima?

Chiar și așa, pentru a afecta sistemul climatic este nevoie de o cantitate suficient de mare de emisii vulcanice injectate în stratosferă deci erupția trebuie să fie îndeajuns de puternică. Atât simulările cât și studiile paleoclimatice și observațiile moderne ne arată faptul că…

Read More

10 reguli pentru a planta copaci – cum re-împădurim fără a dăuna

Cu toate ca plantatul de copaci este văzut drept o soluție universală împotriva crizei climatice, o acțiune de împădurire neinformată poate avea un impact dăunător asupra mediului și comunităților locale, chiar dacă pornește din intenții bune…

Read More

Problemă arzătoare: incendiile de vegetație în contextul schimbărilor climatice.

Focul influențează dezvoltarea ecosistemelor globale, inclusiv distribuția și structura vegetației, circuitul carbonului și nu în ultimul rând, clima. Focul consumă materia moartă sau în proces de descompunere și poate…

Read More

Justiția climatică – ce înseamnă, ce implică și de ce e relevantă pentru România?

Deși schimbările climatice sunt studiate, în principal, prin perspectiva mediului înconjurător, ele se încadrează și în categoria chestiunilor politice și etice. Justiția climatică – conceptul care reflectă această perspectivă – recunoaște că…

Read More
Regenerabile, Energie, Soluționări, Politici globale Vlad Radu Zamfira Regenerabile, Energie, Soluționări, Politici globale Vlad Radu Zamfira

De la petrol la regenerabile – cum își schimbă Scoția strategia energetică?

Scoția își schimbă treptat strategia energetică, trecând de la dependența de combustibilii fosili la surse de energie regenerabilă. În ultimii ani, Scoția și-a propus să devină lider în domeniul energiei regenerabile, în special a energiei eoliene și solare.

Read More
Alimentație, Educație, Societate Dr. Lorena Axinte Alimentație, Educație, Societate Dr. Lorena Axinte

Complicata relație dintre ce mâncăm și climă (I)

Relația dintre alimentație și schimbările climatice este foarte complexă și are multiple aspecte. Pe de o parte, sistemul alimentar global este responsabil pentru o parte semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, prin producția de alimente, transportul, procesarea și ambalarea acestora. Pe de altă parte, schimbările climatice afectează sistemul alimentar în moduri diverse, prin schimbarea condițiilor climatice și a impactului asupra culturilor, prin creșterea frecvenței și a intensității evenimentelor extreme, precum secete, inundații sau furtuni.

Read More

Suntem încântați să comunicăm argumentele științifice despre schimbările climatice împreună cu: