
Evenimente și activități InfoClima

Starea Agriculturii în România
Schimbările climatice afectează agricultura din România, modelele științifice indicând o reducerea producției agricole în viitor, mai ales la porumb (scădere de până la 15% până în 2070) și grâu (scădere de 10-15%).
Scăderea în producție este cauzată de secetele mai frecvente și precipitațiile estivale reduse cu până la 20% care contribuie la deficitul de apă, în special în sudul țării precum și de creșterea temperaturilor (până la 4,5°C în scenariul pesimist). Degradarea solului afectează sudul Câmpiei Române, Dobrogea și Moldova. 11, 2 milioane de hectare riscă aridizarea, iar 7,5 milioane deșertificarea

InfoClima Press Club, no.9, Online
Este Green Deal o oportunitate sau o vulnerabilitate pentru România? De la impactul asupra locurilor de muncă la investițiile cheie în energie, agricultură sau tranziție justă, vom discuta împreună cu experți din rețeaua InfoClima despre oportunitățile și dezavantajele politicii Green Deal

Starea Climei - România 2024
Raportul ”Starea Climei - România 2024” oferă o analiză detaliată și actualizată a fenomenelor climatice recente din România, impactul schimbărilor climatice și proiecțiile pentru viitor.
Raportul reprezintă rezultatul colaborării a 9 cercetători și acoperă o gamă largă de subiecte, de la secete, precipitații, valuri de călduă sau furtuni, la politici climatice și tranziție energetică.
Autorii prezintă atât la evoluțiile istorice cât și la scenariile de viitor, axându-se pe România și detaliind, atât cât permit datele empirice.

InfoClima Press Club, no.8
Clubul de presă InfoClima no. 7 abordează subiectul decarbonizării industriale în România. Vom explora alături de Luciana Miu cum ar arăta o industrie a viitorului în România, cu emisii reduse de carbon, cum ajungem acolo precum și impactul asupra consumatorilor.

InfoClima Press Club, no.7
Clubul de presă InfoClima no. 7 abordează subiectul orașele neutre din punct de vedere climatic. Împreună cu experții vom discuta despre sustenabilitate, orașele de 15 minute, accesibilitate, calitatea vieții și relația cu mediul.

Making climate a front-page story
InfoClima vă invită să participați la o întâlnire online despre cum putem transforma subiectele climatice într-un punct de discuție central. Îmrepună cu Paul Brown, fondatorul Climate News Network și corespondent la the Guardian, vom încerca să găsim soluții pentru a aduce schimbările climatice în prim-planul discuțiilor publice.

InfoClima Press Club, no.6
Clubul de presă InfoClima no. 6 abordează subiectul electrificării încălzirii. Împreună cu experții EPG încercăm să ”deznodăm” miturile legate de pompele de căldură și să înțelegem dacă și în ce context acestea sunt o alternativă eficientă în România.

Science and Journalism for Climate - Online Lab
Scopul evenimentului este de a încuraja colaborarea dintre jurnaliști și oamenii de știință și experți. Participanții din cele două grupuri vor lucra în perechi, iar scopul muncii lor va fi acela de a crea în colaborare o poveste de impact de relevanță locală legată de schimbările climatice.

Online meeting on communicating scientific arguments about climate
InfoClima vă invită să participați la o întâlnire online cu privire la comunicarea eficientă a argumentelor științifice despre climă și mediu. Evenimentul este organizat împreună cu parteneri din Bulgaria, Serbia și Ungaria. Pe lângă alți colegi cercetători din regiune, îl vom avea invitat și pe Robert McSweeney, editor științific la publicația media specializată Carbon Brief, care se concentrează pe raportarea și analiza științei și politicii privind schimbările climatice. Întâlnirea va avea loc pe 4 octombrie, între orele 15:00 și 17:00.

Online journalist meeting on writing about climate
InfoClima vă invită să participați la o întâlnire online cu privire la raportarea subiectelor despre climă și de mediu. Evenimentul este organizat împreună cu parteneri din Bulgaria, Serbia și Ungaria. Pe lângă alți colegi jurnaliști din regiune, îl vom avea invitat și pe Patrick Greenfield, reporter de biodiversitate și mediu pentru The Guardian. Webinarul va avea loc pe 27 septembrie, între orele 15:00 și 17:00.

InfoClima Press Club, no. 5
Clubul de presă InfoClima no. 5 este dedicat secetelor, impactului socio-economic a acestora și posibilelor strategii de adaptare la aceste fenomene. Împreună cu dr. Monica Ioniță-Scholz vom încerca să înțelegem cum vor arată secetele in viitor ca rezultat al schimbărilor climatice și ce putem face pentru a crește reziliența socio-economică față de aceste fenomene.

Curs de mediu pentru jurnaliști
Cercetători și experți vor prezenta cele mai recente studii publicate în domeniu și vor analiza principalele probleme cu care se confruntă România, iar participanții vor avea ocazia să vină și cu întrebări pe fiecare temă.

Online workshop pentru cercetători
Training-ul își propune să le ofere cercetătorilor instrumentele și abordările necesare pentru îmbunătățirea vizibilității rezultatelor cercetării. Atelierul va fi unul practic, axat pe deprinderea unor metode de adaptare și explicare a conținutului științific pentru publicul larg, pe tehnici de comunicare cu presa adaptate cercetării și strategii de realizare a prezentărilor unui domeniu de cercetare.

InfoClima Press Club, no.3.
Clubul de presă InfoClima no. 3 este dedicat tranziției energetice și în mod special reducerii dependenței de importul de gaze naturale din Rusia. Vom aborda acest subiect împreună cu Radu Dudău, Mihnea Cătuți și Luciana Miu de la Energy Policy Group.