Alătură-te rețelei InfoClima

Dacă ai ajuns pe pagina asta și ești cercetător sau expert în domeniu schimbărilor climatice sau domenii conexe te invităm să te alături rețelei InfoClima.

Scriem despre cursul apelor, calitatea aerului, despre felul în care facem agricultură, de modificările de temperatură din anotimpuri, strategii de adaptare și reziliență, și putem continua cu lista la nesfârșit. 

Felul în care ne raportăm și în care documentăm schimbările climatice are legătură cu o multitudine de domenii, așa că hai să vedem dacă găsim unul de la care să pornim discuția.

  • Nu este prioritar să ai ani de experiență ca cercetător, sau zeci articole publicate. Poate ești la început de drum, dar chiar stăpân pe domeniul pe care-l urmărești îndeaproape, poate ai peste 10 ani experiență și atunci nu poate decât să ne bucure expertiza ta. Suntem deschiși la ambele scenarii.

  • Dacă ai deja o idee de articol, e suficient să ne scrii la vladzamfira@infoclima.ro & ancamariaiosif@infoclima.ro r plăcea să citim câteva rânduri despre tine (pe unde ai studiat, ce articole ai mai publicat/ dacă; pe scurt de unde să „te luăm”) și despre domeniul pe care-l studiezi: ce te fascinează din ce ai cercetat până acum, ce te intrigă, ce curiozități ai în momentul de față.

    Apoi include și câteva rânduri despre ideea de articol pe care ne-o propui. În principiu, ne-ar plăcea să răspundă la întrebarea cea mai arzătoare: „De ce e important să vorbim despre asta acum?”

  • Cineva din echipa InfoClima îți va răspunde la email. Poate vei primi undă verde direct pentru că de mult timp căutăm pe cineva care să scrie ce ne-ai propus; poate propunerea ta ne-a dat alte idei și te vom invita la o scurtă discuție de început ca să despicăm împreună încotro am putea duce ideea ta.

  • Noi credem în contribuții remunerate financiar, de aceea fiecare articol publicat pe platformă este plătit.

    Dincolo de asta, noi cooperăm îndeaproape cu mai mult de 80 de jurnaliști către care trimitem materialele, așa că o dată ce vei publica cu noi, materialul tău va ajunge la un număr mare de comunicatori, și cu o mare probabilitate va fi republicat în cele mai de impact surse media.

Să intrăm în detaliu

Ce căutăm?/ Ce nu e musai

  • Nu este prioritar să ai ani de experiență ca cercetător, sau zeci articole publicate. Poate ești la început de drum, dar chiar stăpân pe domeniul pe care-l urmărești îndeaproape, poate ai peste 10 ani experiență și atunci nu poate decât să ne bucure expertiza ta. Suntem deschiși la ambele scenarii.

  • Articolul pe care-l propui poate fi:

    • Derivat dintr-o lucrarea de-ale tale deja publicate

    • un raport foarte important despre care ar trebui să vorbim și tu ai fi persoana potrivită să-l rezumi;  

    • O sinteză de date și cercetări din domeniul tău care ne spune ceva despre evoluția unui fenomen (aici ai un exemplu de sinteză despre greenwashing, cum a evoluat conceptul și cum e văzut astăzi).

  • Tindem și către un stil inderdisciplinar – adică suntem  deschiși și la articole scrise de specialiști într-un anume domeniu, dar care nu se definesc neapărat ca cercetători – pentru că suntem într-un moment în care trebuie să ne unim cât mai multe forțe pentru ca mesajele noastre despre schimbări climatice să fie înțelese de un număr tot mai mare de oameni. Adică poți fi un activist, ONG-ist care lucrează pe calitatea aerului care vrea să scrie un articol despre asta pe InfoClima. Atâta vreme cât apelezi la datele și cercetările existente, hai să deschidem un dialog.

  • Ajută să fii prietenos cu presa. Spunem despre noi că suntem în primul rând ca o agenție de presă pe schimbări climatice. Avem o rețea extinsă de jurnaliști cu care ținem legătura și la care ajung materialele noastre, cu câteva zile înainte să fie publice pe platformă. 

Prin această rețea în creștere vrem ca articolele noastre să ajungă tot mai departe. Așa că dacă cineva din presă va avea întrebări pe marginea unui articol scris de tine sau dacă vrea să te invite în direct la o emisiune, te încurajăm și susținem să spui  da. Dacă nu ai mai făcut asta și ai emoții, vom fi aici cu sprijin și sfaturi, cum am fost și pentru alți cercetători.  

  • Odată ce ai scris primul articol pentru InfoClima, devii parte din rețeaua noastră. Asta înseamnă că avem grupuri pe care ne ținem la curent cu diverse; grupuri cu cercetători și jurnaliști pe care comunicăm la ce lucrăm (și unde presa poate cere detalii); Întâlniri pe anumite teme (PressClub-uri, spre exemplu – o oră în care poți alege să povestești despre domeniul în care activezi pentru jurnaliști); Alte întâlniri live sau online.

 Nu e obligatorie prezența niciunde, însă încercăm să ne ținem comunitatea aproape, să creăm un „sfatul tribului” la care poți apela în caz de nelămuriri, sau chiar de colaborări, de ce nu, când vine vorba de schimbări climatice.

———————————————————————————————————————————————————————————

Cum ne găsești?

Dacă ai deja o idee de articol, e suficient să ne scrii la vladzamfira@infoclima.ro & ancamariaiosif@infoclima.ro (info despre noi mai jos). 

Ne-ar plăcea să citim câteva rânduri despre tine (pe unde ai studiat, ce articole ai mai publicat/ dacă; pe scurt de unde să „te luăm”) și despre domeniul pe care-l studiezi: ce te fascinează din ce ai cercetat până acum, ce te intrigă, ce curiozități ai în momentul de față.  

Apoi include și câteva rânduri despre ideea de articol pe care ne-o propui. În principiu, ne-ar plăcea să răspundă la întrebarea cea mai arzătoare: „De ce e important să vorbim despre asta acum?”

———————————————————————————————————————————————————————————

Ce pași urmează?

Cineva din echipa InfoClima îți va răspunde la email. Poate vei primi undă verde direct pentru că de mult timp căutăm pe cineva care să scrie ce ne-ai propus; poate propunerea ta ne-a dat alte idei și te vom invita la o scurtă discuție de început ca să despicăm împreună încotro am putea duce ideea ta.

Odată ce stabilim subiectul pe care-l vei aborda, vom reveni cu guidelines editoriale, deadlineuri, iar unul dintre editorii noștri te va ajuta să lustruiești draftul până la publicare. Asta înseamnă și că uneori va trebui să ieși din zona ta de confort, să „traduci” termeni tehnici într-un limbaj mai prietenos, să scurtezi sau chiar să completezi cursul unor paragrafe. Dar fi fără griji, va fi o muncă de echipă, iar argumentele științifice vor fi întotdeauna prioritare la InfoClima.

În timp ce facem ping-pong pe text – acolo unde va fi cazul –, discutăm și partea administrativă ce ține de un contract de colaborare și plată pentru fiecare material publicat în parte. 

PS: Nu te îngrijora, nu „trebuie” să scrii un număr anume de articole, odată ce vom începe colaborarea. Unii cercetători scriu cinci articole (sau mai multe) pe an pentru InfoClima, alții doar unul, două. 


Cu cine vei sta de vorbă?

Sorin Cebotari – Fondator InfoClima

sorincebotari@infoclima.ro

Fondatorul inițiativei InfoClima, Sorin este în permanentă legătură cu jurnaliștii parteneri, echipa editorială și partenerii InfoClima. E pasionat de comunicare empatică și inclusivă a argumentelor științifice publicului larg. Poți afla mai multe despre proiectele și experiența lui Sorin pe pagina lui de Linkedin


Anca Iosif – editor InfoClima

ancamariaiosif@infoclima.ro
Anca editează o parte din materialele care apar pe InfoClima și învață constat de la cercetătorii cu care colaborează. E pasionată în special de zona de biodiversitate și de soluțiile bazate pe natură în contextul schimbărilor climatice, subiecte despre care poți să urmărești și în newsletter-ul ei, Re:Mediu.



Deja sunt membri în rețeaua InfoClima

Vlad Zamfira – Coordonator proiect @ InfoClima

vladzamfira@infoclima.ro

Project Manager-ul InfoClima, autor, editor și într-o continuă căutare de experți și cercetători pentru dezvoltarea/creșterea platformei InfoClima. Este foarte interesat de interdisciplinaritatea subiectului schimbărilor climatice și e mereu dornic de a explora și discuta cu cercetători despre potențiale noi subiecte.