Dincolo de mituri și legende populare - Ce trebuie să știm despre turbării și rolul acestora în lupta împotriva schimbărilor climatice
Turbăriile sunt recunoscute la nivel global ca importante rezervoare naturale de carbon, având un rol crucial în combaterea schimbărilor climatice. În România, percepțiile asupra acestor ecosisteme variază – de la resurse exploatabile la zone periculoase sau chiar locuri cu valoare turistică. Aceste viziuni reflectă relația complexă dintre oameni și natură, influențată de educația ecologică și gradul de informare. Astăzi, de ziua internațională a Pământului, reamintim că restaurarea și protejarea turbăriilor poate sprijini atât lupta împotriva schimbărilor climatice, cât și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale.
Categorii de articole
Dincolo de șezlong - Avantajele și dezavantajele alimentării cu nisip a plajei de la Mamaia
Mai mult de o treime din plajele în eroziune din Marea Neagră se afla în Romania. Dinamica globală a liniei țărmului în viitor este dominată de…
Cum ne încălzesc banii… atmosfera
Deși nu este printre cei mai mari poluatori direcți, sectorul financiar-bancar este unul dintre actorii cheie în cadrul procesului de decarbonizare. Fără susținerea financiară a…
Impactul caniculei asupra economiei - exemplul Clujului.
În vara anului 2015 în Cluj-Napoca au fost înregistrate trei valuri de căldură. Ca urmare a acestora s-a calculat o pierdere potenţială estimată la circa…
Insula pe care nu vrei să fii în această vară - insula de căldură urbană
Orașele românești, la fel ca majoritatea zonelor urbane din întreaga lume, resimt creșterea temperaturilor mai tare decât zonele rurale. Această diferență de temperatură observată între zonele urbane și cele rurale poarta denumirea de insulă de căldură urbană. Fenomenul are multiple efecte negative…
O fereastră în viitor - Global Trends 2040 și scenariile pentru 20 de ani
În următorii 20 de ani efectele fizice ale schimbărilor climatice vor fi tot mai vizibile și ne vor afecta bunăstarea în mod direct. Țările cu economii emergente vor fi cele mai puternic afectate. Dezbaterile interstatale cu privire la…
De la net zero înapoi de unde am plecat?
Companiile de combustibili fosili sunt sub presiune: rezervele de petrol sunt în scădere, iar obiectivele de decarbonizare sunt din ce...
Cum ne afectează schimbările climatice trecutul
Dincolo de impactul asupra prezentului și viitorului nostru, schimbările climatice pot avea un efect nefast și asupra trecutului nostru. În dependență de locația acestora, monumentele istorice, arheologice și de patrimoniu cultural pot…
Educația pentru mediu în România – o provocare deschisă
Sistemul de învățământ din România este deficitar. Avem la dispoziție o mulțime de indicatori și studii care, luate împreună, susțin ferm această afirmație. Abandonul școlar are valori dintre cele mai ridicate din UE, aproape jumătate dintre tineri sunt…
Algele roșii și bovinele – cum pot cele doua reduce poluarea?
O algă roșie (Asparagopsis armata) ar putea contribui la procesul de digestie al bovinelor printr-o enzimă ce ar reduce emisiile de metan biogenic cu peste…
9 pași către o amprentă ecologică mai mică
Amprenta ecologică măsoară impactul pe care oamenii il au asupra naturii. Practic, putem vorbi de cerere și de ofertă. Cererea reprezintă cât de mult, noi, oamenii, luăm din natură. Oferta este cantitatea de resurse naturale (bioresurse) pe care natura le poate…
Problemă arzătoare: incendiile de vegetație în contextul schimbărilor climatice.
Focul influențează dezvoltarea ecosistemelor globale, inclusiv distribuția și structura vegetației, circuitul carbonului și nu în ultimul rând, clima. Focul consumă materia moartă sau în proces de descompunere și poate…
De ce o casă nouă ar putea polua mai mult decât una veche?
Aruncă o privire în jurul tău. În cazul în care nu te afli într-un parc sau o zonă verde, există mari șanse să fii înconjurat în principal de ciment, oțel, aluminiu, sticlă și materiale plastice. Acestea sunt materialele cu care ne-am construit…
Poluarea atmosferică și sănătatea publică – situația la moment și ce putem face
8,7 milioane de decese sunt cauzate de emisiile din combustibili fosili anual, un număr mult mai mare decât se estimase de studiile anterioare. Regiunile cu cel mai poluat aer din cauza combustibililor fosili includ
Justiția climatică – ce înseamnă, ce implică și de ce e relevantă pentru România?
Deși schimbările climatice sunt studiate, în principal, prin perspectiva mediului înconjurător, ele se încadrează și în categoria chestiunilor politice și etice. Justiția climatică – conceptul care reflectă această perspectivă – recunoaște că…
Berea și impactul ei asupra mediului înconjurător
Conform unui studiu publicat de cei de la Imperial College London. Fiecare halbă (568 ml în UK) de bere cauzează 700 grame emisii de carbon. La prima vedere nu pare mult, însă…
Mai avem unde schia în 100 de ani?
Schimbările climatice și creșterea emisiilor de carbon pot duce la o scădere drastică atât a grosimii stratului de zăpadă din zonele montane cât și la…
Complicata relație dintre schimbările climatice și ce mâncăm (II)
Sistemul agroalimentar depinde de condițiile climatice și de calitatea apei și a solurilor, fiind foarte vulnerabil în fața schimbărilor climatice și a fenomenelor extreme.
Complicata relație dintre ce mâncăm și climă (I)
Relația dintre alimentație și schimbările climatice este foarte complexă și are multiple aspecte. Pe de o parte, sistemul alimentar global este responsabil pentru o parte semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, prin producția de alimente, transportul, procesarea și ambalarea acestora. Pe de altă parte, schimbările climatice afectează sistemul alimentar în moduri diverse, prin schimbarea condițiilor climatice și a impactului asupra culturilor, prin creșterea frecvenței și a intensității evenimentelor extreme, precum secete, inundații sau furtuni.
Strategii naționale în fața schimbărilor climatice. Exemplul Țării Galilor și posibile lecții pentru România.
În contextul schimbărilor climatice globale, este important ca fiecare țară să ia măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a încuraja dezvoltarea durabilă. Aceste acțiuni trebuie să fie ambițioase și să aibă în vedere impactul pe termen lung asupra mediului și a societății.