Dincolo de mituri și legende populare - Ce trebuie să știm despre turbării și rolul acestora în lupta împotriva schimbărilor climatice
Turbăriile sunt recunoscute la nivel global ca importante rezervoare naturale de carbon, având un rol crucial în combaterea schimbărilor climatice. În România, percepțiile asupra acestor ecosisteme variază – de la resurse exploatabile la zone periculoase sau chiar locuri cu valoare turistică. Aceste viziuni reflectă relația complexă dintre oameni și natură, influențată de educația ecologică și gradul de informare. Astăzi, de ziua internațională a Pământului, reamintim că restaurarea și protejarea turbăriilor poate sprijini atât lupta împotriva schimbărilor climatice, cât și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale.
Categorii de articole
Infrastructura militară și războaiele - poluatori trecuți cu vederea
Conform unui studiu publicat de Brown University în 2019, Pentagonul/ Ministerul apărării Americane produce mai multe emisii GES decât întregul stat suedez.
De ce conservarea trecutului și conservarea naturii sunt atât de similare?
Schimbările climatice au impact major asupra peisajelor culturale locale și a celor naturale. De la pădurile seculare la dealurile și pajiștile din Transilvania, toate sunt afectate de schimbările climatice. Acest impact asupra mediului înconjurător amenință continuitatea culturală a comunităților locale din toate zonele României.
Turismul de iarnă în epoca schimbărilor climatice
Creșterea temperaturilor medii lunare și schimbarea structurii precipitațiilor în zonele muntoase duc la o scădere a numărului de zile înzăpezite anual. În scenariul pesimist, am putea avea doar circa 30 de zile înzăpezite anual către finalul acestui secol, față de 80 de zile în decursul anilor ‘60-’70.
Calendar 2022 - evenimente politice cu miză climatică
2022 va fi un an încărcat cu evenimente, conferințe și summit-uri ce vor actualiza actualele măsuri și angajamente și posibil introduce noi politici.
Cateva date și idei despre 2021 - o fundație pe care ar trebui să construim în 2022.
De la creșterea temperaturii medii globale, la niveluri în creștere a gazelor cu efect de seră, fenomene meteo extreme, incendiile din zona mediteraniană sau inundațiile fără precedent din Europa de Vest, anul 2021 confirmă din păcate…
5 întrebări importante pe final de an
Propunem să ne gândim la 5 întrebări importante din punct de vedere a mediului, climei și sustenabilității la care putem reflecta în perioada sărbătorilor de iarnă, și anume:
Pot vota cu banii mei pentru un mediu mai bun?
De ce sunt schimbările climatice sunt noul arhitect…
Cumpătarea un bun cadou de Crăciun
Datele studiul publicat în 2019 realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din Adelaide arată că în România, aruncăm circa 13% din carnea și 17% din restul alimentelor…
Cum îl ajutăm pe Moș Crăciun să reducă amprenta de carbon?
In ajunul sărbătorilor de iarnă cantitatea cumpărăturilor online crește vertiginos. Acest lucru vine însă împreună cu necesitatea de a asigura transportul bunurilor cumpărate, transportul fiind singura sursă de gaze cu efect de seră care a crescut între 1990 și 2018 (creștere de 31.8%). Transportul de mărfuri este responsabil…
Cum reducem CO2 din atmosferă - păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană.
Pentru a încetini ritmul schimbărilor climatice și a combate efectul de seră e necesar să reducem cantitățile emise de dioxid de carbon. Pentru gazele cu efect de seră deja emise e necesar să menținem sau să creștem capacitatea sistemelor naturale…
Politică climatică globală: speranță și dezamăgire în „noua normalitate”
Per total, rezultatul COP26 a fost un concert de promisiuni într-o cheie relativ plină de speranță, în ciuda faptului că unele țări au lovit o notă discordantă sau au ratat ritmul. Cu toate acestea, o cvasi-tăcere incomodă cade după aplauze, când se pune inevitabila întrebarea „cum vor fi implementate toate acestea?”
În căutarea răspunsurilor - 5 întrebări despre energie
Cresc prețurile energiei din cauza implementării reformelor de decarbonizare a economiei? Putem folosi resursele de cărbune și gaze naturale pentru a reduce presiunea de preț? Ce putem face cu variabilitatea energiei regenerabile? sau De ce este important să avem această tranziție energetică? Sunt întrebările la care răspundem în cadrul acestui articol.
COP 26 - Pe final, intenții bune dar încă mult de făcut
În prima săptămână a conferinței climatice din Glasgow (COP26) au fost prezenți importanți lideri mondiali precum Joe Biden, Macron, Merkel, Modi. În același timp președintele chinez Xi Jinping și el rus Vladimir Putin nu au venit in Glasgow, atrăgând critici la nivel mondial.
“Super-Plantele” – progresul cercetării pentru a combate efectele schimbărilor climatice în agricultură
Majoritatea culturilor modificate genetic (MG) au fost dezvoltate pentru rezistentă la ierbicide, atacul insectelor dăunătoare sau ale diverselor boli cauzate de agenți patogeni (viruși, bacterii, fungi). În ultimul timp însă, datorita accelerări încălzirii globale, cercetarea a început să se concentreze mai mult asupra…
De la raft în farfurie: despre preferințele consumatorilor români pentru produse ecologice locale
Un număr din ce în ce mai mare de producători și consumatori nemulțumiți de sistemul de producție, prelucrare și distribuție pe scară largă a alimentelor sunt în căutarea unei alternative pentru restabilirea piețelor alimentare locale. Rezultatele unei cercetări…
Media Briefing COP 26 - Cum ne coordonăm la nivel global?
Christina Figueres explică de la bun început că scopul principal al COP 26 este respectarea la nivel global al paravanului maxim de 1.5 grade al creșterii temperaturilor globale, reiterând în același timp că…
COP 26 Glasgow- cum acționăm ca și comunitate globală?
COP (Conference of Parties) reprezintă o Conferință a Națiunilor Unite dedicată subiectului schimbărilor climatice. În esență fiecare COP reprezintă un bilanț al anului respectiv, ce progres sau regres a fost făcut și o oportunitate ca…
Efectul fluturelui sau de ce schimbările climei au impact global chiar dacă sunt locale
Anul acesta regiunea Sindh din Pakistan al patrulea producător de bumbac la nivel mondial cu o producție de 2,308 tone, a înregistrat una din cele mai dificile secete din ultimele decenii. Acest lucru deși pare relativ izolat, are un impact major asupra…
Cum se implică clima în politică - cum ne-au șlefuit schimbările climatice istoria
Evidențele empirice arată că există conexiuni între perioade îndelungate de război, revoluții, revolte și schimbări rapide ale climei. Mica eră glaciară a exacerbat efectul conflictelor terestre și maritime mai ales în…
Electromobilitatea – impact socio-economic
Mașinile electrice pot contribui eficient la tranziția spre 100% energie regenerabilă. Electromobilitatea este cea mai ieftină soluție pentru decarbonizarea transportului.
Cum influențează schimbările climatice fenomenele meteorologice extreme
Dacă în perioada preindustrială evenimentele cu temperaturi extreme apăreau o dată la 10 ani, în viitor, dacă temperatura medie globală crește cu 4°C (scenariul în care nu întreprindem nici o măsură) astfel de evenimente vor apărea de 9 ori în 10 ani.