Dincolo de mituri și legende populare - Ce trebuie să știm despre turbării și rolul acestora în lupta împotriva schimbărilor climatice
Turbăriile sunt recunoscute la nivel global ca importante rezervoare naturale de carbon, având un rol crucial în combaterea schimbărilor climatice. În România, percepțiile asupra acestor ecosisteme variază – de la resurse exploatabile la zone periculoase sau chiar locuri cu valoare turistică. Aceste viziuni reflectă relația complexă dintre oameni și natură, influențată de educația ecologică și gradul de informare. Astăzi, de ziua internațională a Pământului, reamintim că restaurarea și protejarea turbăriilor poate sprijini atât lupta împotriva schimbărilor climatice, cât și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale.
Categorii de articole
Premiul Nobel în fizică - pentru cei care ne ajută să înțelegem sistemele complexe și schimbările climatice
Manabe și Hasselmann au fost premiați pentru efortul lor de a structura cunoștințele noastre în această direcție lucrând la modele climatice complexe ce pot explica evoluțiile climatice.
Până unde ne “întindem” cu orașul?
În ciuda potențialelor beneficii individuale pentru persoanele care locuiesc în zone suburbane, expansiunea urbană aduce cu ea diverse efecte negative: de la pierderea zonelor naturale și a biodiversității, la costuri mai mari de infrastructură și energie.
Electromobilitatea - experiența personală
Copenhaga - Brașov - Copenhaga în aproape 5000 km
Incarcare rapida de 20-40 minute la intervale de 2h - 3h30 de condus pe autostrada
De 3 ori mai puțină energie consumată decât un vehicul similar pe combustie internă
Cum ne încălzim cu bere - distilerii, sustenabilitate și economie circulară
Un număr tot mai larg de distilerii din Scoția folosesc materialul rămas ca urmarea a producției whisky-ului ca și biomasă pentru producerea energiei termice sau electrice. Această energie alimentează atât procesele industriale din distilerii cât și comunitățile din apropiere. În România doar…
Cine plătește pentru decarbonizare? Impactul social al taxării dioxidului de carbon în România.
Studiile arată că cel mai afectate de taxarea dioxidului de carbon sunt comunitățile vulnerabile, dependente de un sistem energetic învechit, cu mari emisii de carbon.
Sărăcie energetică în România - ce este și de ce ar trebui sa ne preocupe?
După ce își achită facturile pentru energie (electrică și termică) 13% din familiile din România trec sub pragul de sărăcie, 11.7% din familii practică…
De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?
În prezent suntem într-o perioadă interglaciară însă creșterea temperaturii din ultimele două secole este fără precedent. De-a lungul istoriei planetei, nivelul de CO2 din atmosfera a…
Schimbările climatice nu discriminează... totuși nu toți suntem la fel de vulnerabili
Studiul realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai arată că deși schimbările climatice au un impact global, vulnerabilitatea comunităților noastre la aceste schimbări diferă.
Dincolo de șezlong - Avantajele și dezavantajele alimentării cu nisip a plajei de la Mamaia
Mai mult de o treime din plajele în eroziune din Marea Neagră se afla în Romania. Dinamica globală a liniei țărmului în viitor este dominată de…
Cum ne încălzesc banii… atmosfera
Deși nu este printre cei mai mari poluatori direcți, sectorul financiar-bancar este unul dintre actorii cheie în cadrul procesului de decarbonizare. Fără susținerea financiară a…
Impactul caniculei asupra economiei - exemplul Clujului.
În vara anului 2015 în Cluj-Napoca au fost înregistrate trei valuri de căldură. Ca urmare a acestora s-a calculat o pierdere potenţială estimată la circa…
Insula pe care nu vrei să fii în această vară - insula de căldură urbană
Orașele românești, la fel ca majoritatea zonelor urbane din întreaga lume, resimt creșterea temperaturilor mai tare decât zonele rurale. Această diferență de temperatură observată între zonele urbane și cele rurale poarta denumirea de insulă de căldură urbană. Fenomenul are multiple efecte negative…
Carbonul (CO2) - un produs nedorit dar pentru care va trebui sa plătim
În date de 6 iulie 2021 Net-Zero Asset Owner Alliance a emis o poziție care susține necesitatea implementării unui preț global al carbonului. Actualmente numai…
O fereastră în viitor - Global Trends 2040 și scenariile pentru 20 de ani
În următorii 20 de ani efectele fizice ale schimbărilor climatice vor fi tot mai vizibile și ne vor afecta bunăstarea în mod direct. Țările cu economii emergente vor fi cele mai puternic afectate. Dezbaterile interstatale cu privire la…
Plante modificate genetic - o fundație pentru agricultura rezilientă la schimbări climatice?
Culturile modificate genetic pot oferi o alternativa mai sustenabilă pentru agricultură, contribuind la reducerea poluării și creșterea rezilienței față de schimbările climatice a agriculturii globale…
5 lucruri pe care trebuie sa le știm despre clima României până în 2100
În perioada 1901-2020, la nivelul României, temperatura medie anuală a aerului a crescut cu mai mult de 1 ° C – o creștere comparabilă cu media globală. Totuși creșterile temperaturii nu sunt uniforme, în funcție de factorii locali, ele…
Este clima chiar atât de haotică și greu de prezis?
Avem nevoie doar de câteva ecuații simple (incluse în linii de cod ale limbajului Julia), care se pot rula pe orice calculator pentru a crea un model simplificat care ne…
De la net zero înapoi de unde am plecat?
Companiile de combustibili fosili sunt sub presiune: rezervele de petrol sunt în scădere, iar obiectivele de decarbonizare sunt din ce...
Cum ne afectează schimbările climatice trecutul
Dincolo de impactul asupra prezentului și viitorului nostru, schimbările climatice pot avea un efect nefast și asupra trecutului nostru. În dependență de locația acestora, monumentele istorice, arheologice și de patrimoniu cultural pot…
Tranziția energetică – o ambiție irealizabilă?
Tot mai des auzim angajamentul autorităților Europene și Române de a reduce poluarea cu CO2 și crește generarea energiei din surse verzi. Ambițiile politice sunt susținute și de evoluțiile tehnologice care par să avanseze tot mai mult generarea din surse verzi. Totuși, în același timp…