Dincolo de mituri și legende populare - Ce trebuie să știm despre turbării și rolul acestora în lupta împotriva schimbărilor climatice

Turbăriile sunt recunoscute la nivel global ca importante rezervoare naturale de carbon, având un rol crucial în combaterea schimbărilor climatice. În România, percepțiile asupra acestor ecosisteme variază – de la resurse exploatabile la zone periculoase sau chiar locuri cu valoare turistică. Aceste viziuni reflectă relația complexă dintre oameni și natură, influențată de educația ecologică și gradul de informare. Astăzi, de ziua internațională a Pământului, reamintim că restaurarea și protejarea turbăriilor poate sprijini atât lupta împotriva schimbărilor climatice, cât și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale.


Categorii de articole


Cum ar arăta un sistem energetic eficient și decarbonizat pentru România anului 2050

Important de știut despre viitorul sistemului energetic al țării:

  • România poate ajunge să consume doar energie regenerabilă până în 2050

  • Eficiența energetică este esențială pentru a ajunge acolo

  • România are suficiente resurse eoliene și solare

  • Electrificarea acoperă sectoarele încălzirii, transportului și industriei

  • Rețelele de termoficare devin parte integrantă a sistemului energetic

Read More

Realegerea lui Lula da Silva ca președinte al Braziliei și ce poate însemna aceasta pentru țintele climatice ale acestui deceniu

Politicile climatice ale Braziliei, unde recent Lula da Silva a fost reales preăedinte, au o mare însemnătate, fiind a cincea țară ca suprafață din lume cu o economie în top 15 și în continuă creștere. Brazilia de asemenea adăpostește ~60% din pădurile amazoniene, considerate a fi printre cei mai importanți “plămâni” ai planetei.

Read More

10 puncte cheie ale anului 2022- O retrospectivă InfoClima

Tranziția energetică, fenomenele extreme ale acestui an și influența schimbărilor climatice asupra acestora, politici și strategii la nivel global pentru adaptarea, mitigarea și combaterea acestora, toate și multe altele au fost subiecte discutate în acest an.

Read More

Sunt fenomenele meteo din 2022 o consecință a schimbărilor climatice?

Anul 2022 a fost unul al fenomenelor extreme în Europa. Valurile de căldură, perioadele cu secetă și incendiile de vegetație au avut un impact foarte mare în multe regiuni ale Europei în special în vara acestui an. Sunt fenomenele extreme o consecință a schimbărilor climatice sau a variabilității naturale? Pentru a putea răspunde la această întrebare vom analiza pe rând evoluția și impactul valurilor de căldură, perioadelor cu secetă și incendiilor de vegetație din 2022.

Read More
Socio-economic, Agricultura, Alimentație Guest User Socio-economic, Agricultura, Alimentație Guest User

Cânepa- o soluție reală pentru un viitor sustenabil

Cânepa este una din puținele plante care pot crește oriunde, în orice climat. Nu are nevoie de îngrășăminte sau pesticide și luptă în mod natural împotriva bolilor și buruienilor. De asemenea este un fitoremediator natural (curăță toxinele din sol) și poate reduce semnificativ poluarea chimică. Necesită mai puțină cantitate de apă; rădăcinile adânci deschid solul și îl îmbunătățesc pentru culturile viitoare. Cânepa necesită o treime din cantitatea de apă cerută de bumbac și culturi similare, deci reprezentând o alternativă mai sustenabilă.

Read More
Clima, Istorie Anca Iosif Clima, Istorie Anca Iosif

În culisele muncii unui paleoclimatolog: Ce putem afla despre istoria climei cercetând lacurile din România?

Când clima se schimbă, sedimentele așezate de-a lungul anilor pe fundul lacurilor se schimbă la rândul lor și devin astfel o arhivă naturală a istoriei climatice. Acest mâl lipsit de însemnătate pentru cei mai mulți dintre noi le oferă cercetătorilor o privire în profunzime în trecutul climatic.

Read More
Alimentație, Riscuri climatice Guest User Alimentație, Riscuri climatice Guest User

Aparențele înșală: Avem apă din abundență sau stres hidric?

Apa deține un rol extrem de important pentru existența și susținerea vieții pe Pământ, fiind și o componentă a ecosistemului global.

Aceasta este o resursă care, nu numai că satisface nevoile de bază ale populației, dar se constituie și în cheia pentru dezvoltare pe diverse planuri, susținând economia prin agricultură, pescuit comercial, generarea energiei, industrie, transport maritim și turism.

Deși s-ar putea crea iluzia existenței din abundență a acestei resurse prețioase, mai puțin de 1% din totalul resurselor de apă dulce este disponibilă. 

Read More

Importanța alegerilor din Statele Unite din 2022 pentru politicile de mediu

Pe 8 noiembrie 2022, Statele Unite vor avea alegeri intermediare (midterm elections) pentru cele două camere ale Parlamentului. Vor fi în competiția electorală toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților (The House) și 35 dintre cele 100 ale Senatului. Cât de importante sunt aceste alegeri din perspectiva politicilor de mediu, și care sunt șansele unor schimbări notabile?

Read More
Societate, Socio-economic Anca Iosif Societate, Socio-economic Anca Iosif

Cum vedem greenwashingul astăzi?

Greenwashingul apare atunci când companiile nu plănuiesc să facă cel mai important lucru pentru a ajunge la net zero, și anume să își schimbe modul de funcționare astfel încât să emită mai puțin.

În schimb, se bazează exclusiv pe investiții în proiecte care reduc emisii în altă parte, în afara „bucătăriei” lor.

Cel mai important indiciu ca să depistăm greenwashingul este răspunsul la întrebarea asta: se schimbă ceva în companie, atunci când compania promite ceva?

Read More

Schimbările climatice și impactul lor asupra industriei producătoare de whisky

Whisky-ul reprezintă o băutură cu un caracter aparte datorită multor factori implicați în producție, a metodelor de producție și a legilor foarte stricte, mai ales în Scoția. Schimbările climatice vor avea un impact asupra producătorilor care vor fi nevoiți să găsească metode adaptare în fața variilor evenimente precum un secete, inundații și creșterea nivelurilor mărilor.

Read More

Cum putem reduce emisiile investind în infrastructura feroviară din România

Anul 2021 a fost numit Anul European al Căilor Ferate iar toți ochii sunt ațintiți (inclusiv în România) asupra industriei feroviare de transport când vine vorba de inovație, sustenabilitate și noi tehnologii.

Investind în căile ferate din România prin PNRR, în acest deceniu avem o șansă importantă de a ecologiza acest segment de transporturi, reduce emisiile GES și poluarea.

Read More

Suntem încântați să comunicăm argumentele științifice despre schimbările climatice împreună cu: