Vara lui 2024 în România — Recorduri alarmante și fenomene extreme

În contextul schimbărilor climatice accelerate, vara anului 2024 a adus o nouă serie de recorduri alarmante la nivel global și regional, subliniind impactul semnificativ pe care încălzirea globală îl are asupra mediului și societății. În continuare vom examina evoluția temperaturilor, a stresului termic și fenomenelor meteorologice extreme din România în vara ce tocmai a trecut, o perioadă marcată de cele mai ridicate temperaturi înregistrate până în prezent, atât la nivel național, cât și european.

Categorii de articole



Cateva date și idei despre 2021 - o fundație pe care ar trebui să construim în 2022.

De la creșterea temperaturii medii globale, la niveluri în creștere a gazelor cu efect de seră, fenomene meteo extreme, incendiile din zona mediteraniană sau inundațiile fără precedent din Europa de Vest, anul 2021 confirmă din păcate…

Read More

5 întrebări importante pe final de an

Propunem să ne gândim la 5 întrebări importante din punct de vedere a mediului, climei și sustenabilității la care putem reflecta în perioada sărbătorilor de iarnă, și anume:

Pot vota cu banii mei pentru un mediu mai bun?

De ce sunt schimbările climatice sunt noul arhitect…

Read More

Cum îl ajutăm pe Moș Crăciun să reducă amprenta de carbon?

In ajunul sărbătorilor de iarnă cantitatea cumpărăturilor online crește vertiginos. Acest lucru vine însă împreună cu necesitatea de a asigura transportul bunurilor cumpărate, transportul fiind singura sursă de gaze cu efect de seră care a crescut între 1990 și 2018 (creștere de 31.8%). Transportul de mărfuri este responsabil…

Read More

Politică climatică globală: speranță și dezamăgire în „noua normalitate”

Per total, rezultatul COP26 a fost un concert de promisiuni într-o cheie relativ plină de speranță, în ciuda faptului că unele țări au lovit o notă discordantă sau au ratat ritmul. Cu toate acestea, o cvasi-tăcere incomodă cade după aplauze, când se pune inevitabila întrebarea „cum vor fi implementate toate acestea?”

Read More
Socio-economic, Societate, Energie, Regenerabile Sorin Cebotari Socio-economic, Societate, Energie, Regenerabile Sorin Cebotari

În căutarea răspunsurilor - 5 întrebări despre energie

Cresc prețurile energiei din cauza implementării reformelor de decarbonizare a economiei? Putem folosi resursele de cărbune și gaze naturale pentru a reduce presiunea de preț? Ce putem face cu variabilitatea energiei regenerabile? sau De ce este important să avem această tranziție energetică? Sunt întrebările la care răspundem în cadrul acestui articol.

Read More
Politici climatice, Socio-economic, Societate Vlad Radu Zamfira Politici climatice, Socio-economic, Societate Vlad Radu Zamfira

COP 26 - Pe final, intenții bune dar încă mult de făcut

În prima săptămână a conferinței climatice din Glasgow (COP26) au fost prezenți importanți lideri mondiali precum Joe Biden, Macron, Merkel, Modi. În același timp președintele chinez Xi Jinping și el rus Vladimir Putin nu au venit in Glasgow, atrăgând critici la nivel mondial.

Read More
Societate, Socio-economic, Alimentație, Economie Sorin Cebotari Societate, Socio-economic, Alimentație, Economie Sorin Cebotari

De la raft în farfurie: despre preferințele consumatorilor români pentru produse ecologice locale

Un număr din ce în ce mai mare de producători și consumatori nemulțumiți de sistemul de producție, prelucrare și distribuție pe scară largă a alimentelor sunt în căutarea unei alternative pentru restabilirea piețelor alimentare locale. Rezultatele unei cercetări…

Read More
Socio-economic, Fenomene globale, Societate, Economie Sorin Cebotari Socio-economic, Fenomene globale, Societate, Economie Sorin Cebotari

Efectul fluturelui sau de ce schimbările climei au impact global chiar dacă sunt locale

Anul acesta regiunea Sindh din Pakistan al patrulea producător de bumbac la nivel mondial cu o producție de 2,308 tone, a înregistrat una din cele mai dificile secete din ultimele decenii. Acest lucru deși pare relativ izolat, are un impact major asupra…

Read More

Cum se implică clima în politică - cum ne-au șlefuit schimbările climatice istoria

Evidențele empirice arată că există conexiuni între perioade îndelungate de război, revoluții, revolte și schimbări rapide ale climei. Mica eră glaciară a exacerbat efectul conflictelor terestre și maritime mai ales în…

Read More
Socio-economic, Energie, Regenerabile, Economie, Societate Vlad Radu Zamfira Socio-economic, Energie, Regenerabile, Economie, Societate Vlad Radu Zamfira

Cum ne încălzim cu bere - distilerii, sustenabilitate și economie circulară

Un număr tot mai larg de distilerii din Scoția folosesc materialul rămas ca urmarea a producției whisky-ului ca și biomasă pentru producerea energiei termice sau electrice. Această energie alimentează atât procesele industriale din distilerii cât și comunitățile din apropiere. În România doar…

Read More

Suntem încântați să comunicăm argumentele științifice despre schimbările climatice împreună cu: