Președintele și riscurile climatice: e nevoie de o voce dedicată?

Peste 70 de cercetători, antreprenori, experți, tineri și membri ai societății civile reprezentând organizații active în domeniile dezvoltării economice, politicilor publice și sustenabilității au semnat o scrisoare deschisă către Președintele ales al României cu încurajarea de a stabili o funcție de înalt nivel în cadrul Administrației Prezidențiale (Consilier Prezidențial sau Consilier de Stat) cu atribuții privind combaterea, transformarea, reziliența și adaptarea în contextul schimbărilor climatice și tranziției către o economie sustenabilă.


Categorii de articole


Mediu, Clima, Ecologie, Societate Sorin Cebotari Mediu, Clima, Ecologie, Societate Sorin Cebotari

Cum afectează schimbările climatice peisajul local?

Condițiile climatice se schimbă și la scală locală. Cu cât mai repede vom accepta această realitate și vom dezvolta strategii adaptare și reziliență, cu atât mai repede vom reuși să re-gândim economia locală pentru a face față provocărilor climatice. În acest sens unele din măsurile implementate în județul Mureș merită analizate și eventual replicate în alte regiuni, având în vedere specificul și potențialul local existent.

Read More

Raportul IPCC - Lumea trebuie să se adapteze la schimbările climatice, dar adaptarea este imposibilă fără o reducere rapidă a emisiilor

​​Costul schimbărilor climatice este deja imens și va crește dacă încălzirea globală continuă. Dacă emisiile nu sunt reduse mai rapid decât în planificarea actuală, numărul daunelor va crește rapid și părți din planetă ar deveni nelocuibile.

Read More

Atmosferă încinsă - cum vaporii de apă din atmosferă amplifică efectul de seră

Creșterea concentrației gazelor cu efect de seră în atmosfera Terrei a dus la creșterea temperaturilor globale. Aceasta la rândul său a dus la creșterea concentrației vaporilor de apă în atmosferă, aceștia acționând ca un gaz cu efect de seră și fiind responsabili de jumătate a încălzirii climatice la nivel global.

Read More

Cine schimbă clima?

Chiar și așa, pentru a afecta sistemul climatic este nevoie de o cantitate suficient de mare de emisii vulcanice injectate în stratosferă deci erupția trebuie să fie îndeajuns de puternică. Atât simulările cât și studiile paleoclimatice și observațiile moderne ne arată faptul că…

Read More

10 reguli pentru a planta copaci – cum re-împădurim fără a dăuna

Cu toate ca plantatul de copaci este văzut drept o soluție universală împotriva crizei climatice, o acțiune de împădurire neinformată poate avea un impact dăunător asupra mediului și comunităților locale, chiar dacă pornește din intenții bune…

Read More

Justiția climatică – ce înseamnă, ce implică și de ce e relevantă pentru România?

Deși schimbările climatice sunt studiate, în principal, prin perspectiva mediului înconjurător, ele se încadrează și în categoria chestiunilor politice și etice. Justiția climatică – conceptul care reflectă această perspectivă – recunoaște că…

Read More
Educație, Procese climatice, Schimbari climatice, Clima Dr. Aritina Haliuc Educație, Procese climatice, Schimbari climatice, Clima Dr. Aritina Haliuc

Schimbările climatice și încălzirea globală - de ce contează diferențele și care sunt evidențele empirice?

Încălzirea globală este un fenomen care se întâmplă la nivel mondial și este cauzată de acumularea de gaze cu efect de seră în atmosferă. Acest fenomen are un impact global, afectând clima planetei în ansamblu.

Read More

Suntem încântați să comunicăm argumentele științifice despre schimbările climatice împreună cu: