Cum poate o strategie de infrastructură verde să îmbunătățească viața în orașe?

Strategia verde e un cumul de programe, proiecte sau ghiduri pentru grădini private, spre exemplu, propuse pentru următorii 20 ani pentru dezvoltarea rețelei de spații verzi a unui oraș, așa cum propune și administrația Brașovului. Aceasta ia în calcul, printre altele, legislația națională a spațiilor verzi sau directivele UE legate de infrastructura verde. Majoritatea orașelor noastre nu au, însă, aceste strategii, deși este urgent să le implementăm pe termen lung. 

Categorii de articole



Alimentație, Risipa, Circularitate Dr. Lorena Axinte Alimentație, Risipa, Circularitate Dr. Lorena Axinte

De Paște putem reduce risipa alimentară cu beneficii pentru mediu și pentru bugetul personal

Paștele care bate la ușă se va traduce în mese îmbelșugate și cu multe posibile resturi alimentare, care ar putea fi evitate. Risipa alimentară nu înseamnă pierderi numai pentru mediul înconjurător, ci și pentru fiecare dintre noi.

Conform Eurostat, România este pe locul 9 în Europa la risipă alimentară, iar 95% din risipa alimentară a țării derivă din orașe. Asta în contextul în care 60% din familiile de la sate abia își permit o masă pe zi, iar aproximativ 5 milioane de români trăiesc în risc de sărăcie.

Read More

Marea sete pentru cocktailuri și cum putem reduce risipa de pe urma acesteia

Pentru a reduce risipa, sustenabiliza acest sector al barurilor și a elibera din presiunea pusă pe lanțurile de aprovizionare și sectoarele agricole a multor țări, nu am putea oare să consumăm (în mod responsabil) băuturi cu ingrediente produse la nivel local?

Read More
Socio-economic, Agricultura, Alimentație Guest User Socio-economic, Agricultura, Alimentație Guest User

Cânepa- o soluție reală pentru un viitor sustenabil

Cânepa este una din puținele plante care pot crește oriunde, în orice climat. Nu are nevoie de îngrășăminte sau pesticide și luptă în mod natural împotriva bolilor și buruienilor. De asemenea este un fitoremediator natural (curăță toxinele din sol) și poate reduce semnificativ poluarea chimică. Necesită mai puțină cantitate de apă; rădăcinile adânci deschid solul și îl îmbunătățesc pentru culturile viitoare. Cânepa necesită o treime din cantitatea de apă cerută de bumbac și culturi similare, deci reprezentând o alternativă mai sustenabilă.

Read More
Alimentație, Riscuri climatice Guest User Alimentație, Riscuri climatice Guest User

Aparențele înșală: Avem apă din abundență sau stres hidric?

Apa deține un rol extrem de important pentru existența și susținerea vieții pe Pământ, fiind și o componentă a ecosistemului global.

Aceasta este o resursă care, nu numai că satisface nevoile de bază ale populației, dar se constituie și în cheia pentru dezvoltare pe diverse planuri, susținând economia prin agricultură, pescuit comercial, generarea energiei, industrie, transport maritim și turism.

Deși s-ar putea crea iluzia existenței din abundență a acestei resurse prețioase, mai puțin de 1% din totalul resurselor de apă dulce este disponibilă. 

Read More

Schimbările climatice și impactul lor asupra industriei producătoare de whisky

Whisky-ul reprezintă o băutură cu un caracter aparte datorită multor factori implicați în producție, a metodelor de producție și a legilor foarte stricte, mai ales în Scoția. Schimbările climatice vor avea un impact asupra producătorilor care vor fi nevoiți să găsească metode adaptare în fața variilor evenimente precum un secete, inundații și creșterea nivelurilor mărilor.

Read More
Alimentație, Agricultura, Bio-inginerie Dr. Anca Macovei Alimentație, Agricultura, Bio-inginerie Dr. Anca Macovei

“Super-Plantele” – progresul cercetării pentru a combate efectele schimbărilor climatice în agricultură

Majoritatea culturilor modificate genetic (MG) au fost dezvoltate pentru rezistentă la ierbicide, atacul insectelor dăunătoare sau ale diverselor boli cauzate de agenți patogeni (viruși, bacterii, fungi). În ultimul timp însă, datorita accelerări încălzirii globale, cercetarea a început să se concentreze mai mult asupra…

Read More
Societate, Socio-economic, Alimentație, Economie Sorin Cebotari Societate, Socio-economic, Alimentație, Economie Sorin Cebotari

De la raft în farfurie: despre preferințele consumatorilor români pentru produse ecologice locale

Un număr din ce în ce mai mare de producători și consumatori nemulțumiți de sistemul de producție, prelucrare și distribuție pe scară largă a alimentelor sunt în căutarea unei alternative pentru restabilirea piețelor alimentare locale. Rezultatele unei cercetări…

Read More
Alimentație, Educație, Societate Dr. Lorena Axinte Alimentație, Educație, Societate Dr. Lorena Axinte

Complicata relație dintre ce mâncăm și climă (I)

Relația dintre alimentație și schimbările climatice este foarte complexă și are multiple aspecte. Pe de o parte, sistemul alimentar global este responsabil pentru o parte semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, prin producția de alimente, transportul, procesarea și ambalarea acestora. Pe de altă parte, schimbările climatice afectează sistemul alimentar în moduri diverse, prin schimbarea condițiilor climatice și a impactului asupra culturilor, prin creșterea frecvenței și a intensității evenimentelor extreme, precum secete, inundații sau furtuni.

Read More

Suntem încântați să comunicăm argumentele științifice despre schimbările climatice împreună cu: