Dincolo de mituri și legende populare - Ce trebuie să știm despre turbării și rolul acestora în lupta împotriva schimbărilor climatice

Turbăriile sunt recunoscute la nivel global ca importante rezervoare naturale de carbon, având un rol crucial în combaterea schimbărilor climatice. În România, percepțiile asupra acestor ecosisteme variază – de la resurse exploatabile la zone periculoase sau chiar locuri cu valoare turistică. Aceste viziuni reflectă relația complexă dintre oameni și natură, influențată de educația ecologică și gradul de informare. Astăzi, de ziua internațională a Pământului, reamintim că restaurarea și protejarea turbăriilor poate sprijini atât lupta împotriva schimbărilor climatice, cât și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale.


Categorii de articole


Iluminatul în locuințele noastre contează și poate face o diferență

Lumina zilei reprezintă un parametru important în designul energetic al unei clădiri. Într-o casă fără ferestre în care iluminatul s-ar face doar artificial, consumul total de energie ar ajunge să fie de 5 ori mai ridicat.

Un sistem de iluminat natural utilizează lumina provenită direct de la soare, împrăștiată de nori sau reflectată de mediul înconjurător pentru iluminatul diurn al clădirilor. Utilizată corespunzător, lumina zilei poate reduce consumul de energie pentru iluminat cu 16-20%

Read More
Energie, Tranziție energetică, Emisii Guest User Energie, Tranziție energetică, Emisii Guest User

Emisiile din sectorul energetic al UE au fost cele mai scăzute din istorie în iarna 2022-2023

Iarna trecută, țările membre UE au consumat mai puțină energie și au produs mai multăregenerabilă. Doar România,  Slovacia și Grecia și-au atins sau au depășit obiectivul de reducere a cererii lunare de energie electrică cu 10%.  România are, de asemenea, cea mai mare reducere a consumului în orele de varf din UE (15%).Emisiile din sectorul energetic al UE în timpul iernii au fost cele mai scăzute din istorie .

Read More

Ce sunt și de ce sunt importante pompele de căldură?

De ce pare că am descoperit abia acum pompele de căldură, deși există de zeci de ani și de ce puțini dintre noi le avem în case, deși sunt o bună alternativă la centralele pe gaz, cu emisii scăzute de carbon?

Pe fondul crizei energetice actuale, pompele de căldură pot juca un rol important în nevoia de a reduce dependența de gaze naturale — nevoie motivată atât de impactul asupra climei, de creșterea prețurilor, cât și de implicațiile geopolitice legate de proveniența acestora.

Read More

Cum putem economisi energie în locuințele noastre?

În contextul crizei energetice, reducerea consumului de energie a devenit o preocupare majoră pentru majoritatea consumatorilor. La nivel european, cu un consum de numai 2,7 MWh pe cap de locuitor, România este ţara cu cel mai mic consum de energie. Chiar și în aceste condiții, comportamentul consumatorului trebuie să se adapteze la noile reglementări introduse în sistemul de taxare al energiei electrice.

Read More

Energia eoliană și cea solară depășesc gazele fosile pentru a produce o cincime record din energia electrică din UE

Energia eoliană și cea solară au produs o cincime, un nou record (22%) din energia electrică din UE în 2022, depășind pentru prima dată gazele fosile (20%), relevă raportul European Electricity Review al grupului de reflecție în domeniul energiei Ember.

Read More

Cum ar arăta un sistem energetic eficient și decarbonizat pentru România anului 2050

Important de știut despre viitorul sistemului energetic al țării:

  • România poate ajunge să consume doar energie regenerabilă până în 2050

  • Eficiența energetică este esențială pentru a ajunge acolo

  • România are suficiente resurse eoliene și solare

  • Electrificarea acoperă sectoarele încălzirii, transportului și industriei

  • Rețelele de termoficare devin parte integrantă a sistemului energetic

Read More

Cât de sustenabil este noul „minerit”? Impactul ecologic al criptomonedelor

Devalorizarea monedelor cripto din ultimele săptămâni (prăbușirea activelor cripto) la cel mai mic nivel din ultimii ani reprezintă, așadar, un moment oportun pentru a deschide o discuție nu doar despre volatilitatea acestor instrumente și impactul lor social, ci și despre impactul lor climatic: încotro ne poate duce investirea banilor în mecanisme neprietenoase cu tranziția energetică?

Read More

Reducem sărăcia energetică reducând și emisiile nocive.

Studiul publicat de Institutul European pentru Energie și Politică Climatică arată că cazul României, investind 14.92 miliarde EUR în renovarea clădirilor, am putea reduce costurile energetice ale gospodăriilor cu 44%, crește venitul acestora cu aproximativ 4% și reduce consumul de energie cu până la 30%.

Read More

Energia solară în România - cum nu observăm potențialul imens chiar sub ochii noștri

În prezent, în România sunt circa 7.5 milioane de locuințe individuale, dintre care 3.4 ar fi potrivite pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, din păcate în Mai 2020 în România erau doar 514 prosumatori (455 persoane fizice, 59 persoane juridice) care își instalase capacități de generare a energiei.

Read More
Energie Dr. Andrei David Korber Energie Dr. Andrei David Korber

Către independență energetică printr-un sistem 100% regenerabil în 6 pași

Cu toții am auzit despre schimbările climatice și despre emisiile de carbon din sistemul energetic și de transport. În fiecare zi, țările Uniunii Europene cheltuie aproximativ 1 miliard €/zi [1] doar pentru a achizitiona combustibili fosili. Acești bani pot fi folosiți de exemplu pentru a investi într-un nou sistem energetic fără emisii de carbon. Deși pare destul de dificil, putem…

Read More

5 întrebări importante pe final de an

Propunem să ne gândim la 5 întrebări importante din punct de vedere a mediului, climei și sustenabilității la care putem reflecta în perioada sărbătorilor de iarnă, și anume:

Pot vota cu banii mei pentru un mediu mai bun?

De ce sunt schimbările climatice sunt noul arhitect…

Read More
Socio-economic, Societate, Energie, Regenerabile Sorin Cebotari Socio-economic, Societate, Energie, Regenerabile Sorin Cebotari

În căutarea răspunsurilor - 5 întrebări despre energie

Cresc prețurile energiei din cauza implementării reformelor de decarbonizare a economiei? Putem folosi resursele de cărbune și gaze naturale pentru a reduce presiunea de preț? Ce putem face cu variabilitatea energiei regenerabile? sau De ce este important să avem această tranziție energetică? Sunt întrebările la care răspundem în cadrul acestui articol.

Read More
Socio-economic, Energie, Regenerabile, Economie, Societate Vlad Radu Zamfira Socio-economic, Energie, Regenerabile, Economie, Societate Vlad Radu Zamfira

Cum ne încălzim cu bere - distilerii, sustenabilitate și economie circulară

Un număr tot mai larg de distilerii din Scoția folosesc materialul rămas ca urmarea a producției whisky-ului ca și biomasă pentru producerea energiei termice sau electrice. Această energie alimentează atât procesele industriale din distilerii cât și comunitățile din apropiere. În România doar…

Read More

Suntem încântați să comunicăm argumentele științifice despre schimbările climatice împreună cu: