Energia eoliană și cea solară depășesc gazele fosile pentru a produce o cincime record din energia electrică din UE

Energia eoliană și cea solară au produs o cincime, un nou record (22%) din energia electrică din UE în 2022, depășind pentru prima dată gazele fosile (20%), relevă raportul European Electricity Review al grupului de reflecție în domeniul energiei Ember. Puncte cheie includ faptul că:

  • Utilizarea cărbunelui în Europa este în prezent în scădere - și nu se va mai întoarce

  • Creșterea record a energiei regenerabile este abia la început

  • Cererea de energie electrică a început să scadă rapid

  • Producția de gaze va înregistra o scădere record în 2023

Notă: Acest material este bazat pe datele raportului Ember disponibil aici


Tranziția europeană în domeniul energiei electrice iese din criza energetică "mai puternică ca niciodată", susțin autorii, în special energia eoliană și cea solară protejând UE de amenințarea revenirii la energia pe bază de cărbune, în timp ce blocul a jonglat cu tăierea legăturilor cu cel mai mare furnizor de gaze fosile, cu o secetă istorică care a dus la niveluri record de mici producție hidroelectrică și cu întreruperi nucleare generalizate în Franța chiar în momentul în care unitățile nucleare germane se închideau.

Producția de energie hidroelectrică cu mult sub media ultimilor 20 de ani

Printre principalele constatări din European Electricity Review, aflat la cea de-a șaptea ediție, se numără următoarele:

  1. Utilizarea cărbunelui în Europa este în prezent în scădere - și nu se va mai întoarce: În această iarnă, energia produsă pe bază de cărbune în UE a scăzut timp de patru luni consecutive, cu 6% față de anul trecut, iar cele 26 de unități pe bază de cărbune aflate în așteptare de urgență au funcționat în medie la o capacitate medie de doar 18%. În ciuda importului a 22 de milioane de tone de cărbune suplimentar pe parcursul anului 2022, ca parte a unei strategii de urgență care a luat în considerare posibilele perturbări grave ale sistemului de gaze, UE a utilizat doar o treime din această cantitate în 2022, iar restul de două treimi au rămas nefolosite. Având în vedere că stocurile sunt deja ridicate la începutul anului 2023, este puțin probabil ca importurile de cărbune să rămână ridicate. Țările rămân la fel de hotărâte să elimine treptat cărbunele ca înainte de criză.

  2. Creșterea record a energiei regenerabile este abia la început: Pentru prima dată, energia eoliană și solară a ajuns la o cincime din energia electrică a UE în 2022 - energia solară fiind cea mai importantă pentru a proteja UE de cel mai rău scenariu. Producția de energie solară a crescut cel mai rapid, înregistrând o creștere record de 39 TWh (+24%) în 2022 - aproape de două ori mai mult decât recordul anterior -, ceea ce a contribuit la evitarea unor costuri de 10 miliarde de euro cu gazele naturale. Douăzeci de țări din UE au stabilit noi recorduri în materie de energie solară în 2022. Acesta a fost rezultatul unor politici eficiente, dar a fost posibil și datorită faptului că cetățenii europeni au făcut un pas înainte și au desfășurat la scară largă sisteme solare pe acoperișuri

  3. Cererea de energie electrică a început să scadă rapid: Cererea de energie electrică în UE a scăzut cu 7,9% în ultimul trimestru din 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, aproape de scăderea de 9,6% înregistrată în trimestrul al doilea din 2020, când Europa a fost blocată. Vremea blândă a fost un factor decisiv, dar presiunile legate de accesibilitate au jucat probabil un rol, alături de îmbunătățirile eficienței energetice și de cetățenii care au acționat în solidar pentru a reduce cererea de energie într-o perioadă de criză.

  4. Producția de gaze va înregistra o scădere record în 2023: Ember estimează că producția de gaze fosile ar putea scădea cu 20% în 2023, dublu față de recordul anterior din 2020. Producția de cărbune va scădea, iar producția de gaze, care se așteaptă să rămână mai scumpă decât cea de cărbune cel puțin până în 2025, va scădea cel mai rapid. Scăderea ar fi rezultatul unei creșteri accelerate a producției de energie eoliană și solară, prognozate de industrie, precum și al redresării hidroenergiei și a energiei nucleare franceze.

EMBER

Noi recorduri de energie solară în 20 din statele membre UE, inclusiv România

Semnale bune pentru tranziția energetică Europeană

"Tranziția energetică curată a Europei iese din această criză mai puternică ca niciodată", a declarat Dave Jones, șeful departamentului de analiză a datelor de la Ember. "Nu numai că țările europene sunt încă angajate să elimine treptat cărbunele, dar acum se străduiesc să elimine și gazele. Criza energetică a accelerat, fără îndoială, tranziția electrică a Europei. Europa se îndreaptă cu pași repezi spre o economie curată și electrificată, iar acest lucru va fi pus în evidență în 2023. Schimbarea se apropie rapid și toată lumea trebuie să fie pregătită pentru ea."


Previous
Previous

Global versus local - Care e abordarea mai pragmatică în combaterea schimbărilor climatice?

Next
Next

Ce rol au tratatele internaționale din domeniul climei și de ce nu funcționează?