Dungile trecutului nostru climatic - Un memento de luat in seamă

Campania #showyourstripes are loc în fiecare an pe data de 21 iunie și este inspirată de vizualizările de date realizate de Ed Hawkins, cercetător în domeniul climei la Universitatea Reading din Marea Britanie și autor principal al celui de-al șaselea raport de evaluare al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC). El a creat graficul "dungilor de încălzire", un ansamblu de reprezentări vizuale ale schimbărilor de temperatură măsurate în fiecare țară în ultimii 100 de ani cel puțin. Fiecare dungă reprezintă temperatura din țara respectivă, calculată ca medie pe un an. Pentru majoritatea țărilor, dungile încep în anul 1901 și se termină în 2018. Pentru Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, Elveția și Germania, datele încep la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Schimbările climatice și încălzirea temperaturilor la nivel global nu sunt probleme doar ale viitorului, ci și ale prezentului. Iar trecutul nostru, apropiat dar și îndepărtat, ne poate oferi indicii pentru soluționarea acestora.


O cursă contracronometru și o ultimă strigare pentru respectarea pragului de 1.5°C

Alegerile pe care le vom face și acțiunile pe care le vom implementa în acest deceniu vor avea un impact în viitorul apropiat, dar și pentru următorul mileniu. Această sinteză ne indică faptul că ne apropiem de niveluri “ireversibile” pentru încălzirea globală cu un impact catastrofal și că “acum ori niciodată” este momentul să luăm măsuri drastice pentru a reduce emisiile gazelor cu efect de seră, pentru a putea evita un posibil dezastru. 

Următorul raport IPCC este așteptat în 2030, ceea ce înseamnă cu raportul IPCC AR6 este ultimul raport publicat, într-un moment în care este încă posibil să menținem creșterea temperaturii medii globală sub 1.5°C față de perioada pre-industrială. Bazele fizice ale schimbărilor climatice sunt înțelese bine, iar efectele schimbărilor climatice sunt foarte vizibile, ceea ce înseamnă că vom avea poate rapoarte IPCC care să apară mai devreme de 2030 și care să poată fi folosite ca bază științifică pentru factorii de decizie în următoarea perioadă crucială.

Dungile climatice ale planetei, Europei, României și Bucureștiului


De asemenea cu serviciul Climate Data Store- ERA5 Explorer al celor de la Copernicus putem experimenta si observa dungile de încălzire ce oferă o imagine de ansamblu a tendințelor anuale ale temperaturii în orasele Romaniei. pentru perioada 1979-2020.

Culoarea fiecărei dungi reprezintă anomalia de temperatură pentru un anumit an sau cât de mult a fost mai cald (roșu) sau mai rece (albastru) anul respectiv în raport cu perioada de referință pe termen lung 1981-2010.



Previous
Previous

Valurile marine de căldură — Încă un avertisment climatic?

Next
Next

Nou deadline pentru UE: Apăsăm pedala reducerii gazelor cu efect de seră până în 2040