Back to All Events

Starea Climei - România 2024

  • Casa EFdeN (în campusul Facultății de Inginerie a Instalațiilor, UTCB) 66 Bulevardul Pache Protopopescu București, București, 030167 Romania (map)

Lansarea raportului

Acest raport oferă o analiză detaliată și actualizată a fenomenelor climatice recente din România, impactul schimbărilor climatice și proiecțiile pentru viitor. Raportul este rezultatul colaborării a 9 cercetători și acoperă o gamă largă de subiecte, de la secete, precipitații, valuri de căldură sau furtuni, la politici climatice și tranziție energetică sau percepție publică a schimbărilor climatice. Autorii prezintă evoluțiile istorice și scenariile de viitor, axându-se pe România și detaliind, atât cât permit datele empirice.

Evenimentul va fi organizat sub forma unui dialog moderat în care argumentele principale vor fi prezentate de autori și discutate cu publicul larg. Astfel scopul întâlnirii nu este doar de a prezenta raportul ci a deschide o platformă de dialog între cercetători, instituții guvernamentale, societate civilă și comunicatori.

AGENDA

09.00 - 09.30 – Welcome coffee

09.30 - 10.00 -  Intro - Ce este raportul și cine a contribuit?

10.00 – 12.30 - 30 - Ce știm despre clima României în prezent și viitor?

  • Ce ne spun datele despre furtuni, secete, valuri de căldură sau alte elemente critice ale sistemului climatic?

  • Ce facem în legătură cu aceste evoluții - de la tranziție energetică la politici climatice?

  • Care e rolul cercetătorului în aceste procese?

12.30 - 13.30 - Lunch&Networking

Împreună cu:

Dr. Bogdan Antonescu - Fondator proiect ClimEX

Cercetător în meteorologie și climatologie, specializat în furtuni severe și fenomene meteorologice extreme în contextul schimbărilor climatice. A realizat studii privind distribuția și impactul tornadelor și grindinei în Europa și România, dezvoltând prima climatologie a tornadelor din România și o climatologie detaliată a acestora la nivel european. Implicat în proiecte de cercetare, colaborează cu diverse instituții pentru a studia efectele schimbărilor climatice asupra fenomenelor extreme


Dr. Mihnea Cătuți - Director cercetare la Energy Policy Group

În cadrul EPG, Mihnea Cătuți coordonează strategia de cercetare cât și alte activități ale asociației. Aria sa de expertiză acoperă politicile climatice, industriale și energetice ale Uniunii Europene, precum și tranziția climatică a Europei de Sud-Est. Este de asemenea Asociat Senior al Programului pentru o Economie Curată al E3G.


Dr. Sorin Cheval - Cercetător științific la Administrația Națională de Meteorologie

De formație geograf, Sorin este specializat în climatologie, cunoscut mai ales pentru studiile sale în domeniul schimbărilor climatice și impactul acestora asupra mediului urban.

El coordonează mai multe proiecte internaționale de cercetare care au vizează adaptarea sectorială la schimbările climatice, cum ar fi CARMINE, CROSSEU și OptFor-EU. Dr. Sorin Cheval predă cursuri de specialitate la Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă Brașov, și este președintele Asociației Române de Meteorologie Aplicată și Educație (ARMAE).


Prof. Dr. Mihai Dima - profesor la Facultatea de Fizică a Universității din București

Autor a numeroase articole științifice referitoare la mecanismele fizice ale schimbărilor climatice, publicate în cele mai prestigioase reviste pe plan internațional. A fost președinte al Consiliului Național al Cercetării Științifice și secretar de stat pentru cercetare științifică și inovare. În prezent este director al Școlii Interdisciplinare de Studii Doctorale a Universității din București și ambasador științific al Fundației Humboldt, din Germania.


Ada Roseti - președintele Asociației SciPublicForum

Împreună cu colegii din SciPublicForum, Ada organizează concursul național de comunicare pentru tineri cercetători Games of Science. Are la baza studii de chimie, este doctorand in Științele educației, și are o experiență de peste 25 de ani în mass media, în organizații ca Discovery Networks, ProTV sau TVR.

Este implicată în acest proiect pentru că dorește să aducă soluții fundamentate pe dovezi în trainingurile de comunicare publică a oamenilor de știință, în special în domenii precum schimbările climatice.


Previous
Previous
November 21

InfoClima Press Club, no.8

Next
Next
February 10

InfoClima Press Club, no.9, Online