Back to All Events

Starea Agriculturii în România

  • Sediul Funky Citizen 9 Bulevardul Pache Protopopescu București, București, 021401 Romania (map)

Lansarea analizei

Impactul Schimbărilor Climatice asupra Agriculturii din România

Schimbările climatice afectează agricultura din România, modelele științifice indicând o reducerea producției agricole în viitor, mai ales la porumb (scădere de până la 15% până în 2070) și grâu (scădere de 10-15%). Scăderea în producție este cauzată de secetele mai frecvente și precipitațiile estivale reduse cu până la 20% care contribuie la deficitul de apă, în special în sudul țării precum și de creșterea temperaturilor (până la 4,5°C în scenariul pesimist). Degradarea solului afectează sudul Câmpiei Române, Dobrogea și Moldova. 11, 2 milioane de hectare riscă aridizarea, iar 7,5 milioane deșertificarea.

Pentru a ne adapta la aceste schimbări sunt necesare măsuri precum ajustarea datelor de semănat, utilizarea culturilor rezistente la secetă, extinderea sistemelor de irigații și politici de sprijin financiar pentru fermieri. Agricultura de precizie și practicile sustenabile pot atenua impactul negativ și asigura securitatea alimentară.

AGENDA

10.20 - 10.30 – Welcome coffee

10.30 - 10.40 -  Intro - De ce am ales sa facem această analiză și cine sunt autorii

10.40 – 11.10 - Ce știm despre agricultura României în prezent și viitor?

  • Care sunt factorii climatici cu impact major asupra agriculturii din România?

  • Care sunt cele mai afectate zone?

  • Cum poate evolua producția de porumb și cereale?

11.10 - 11.40 - Q&A

11.40 - 12.00 - Slot interviuri cu autorii

Împreună cu:

Dr. Mihaela Caian

Dr. Mihaela Caian este cercetător științific senior la Administrația Națională de Meteorologie din România, unde conduce grupul de „Predicții climatice de la nivel lunar la sezonier”. Deține un doctorat în Modelare Numerică a Atmosferei și Oceanului, obținut la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse. Este abilitată în cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Fizică, Universitatea din București.

Domeniile sale principale de expertiză includ modelarea și predicția climatică, procesele fizice și dinamice din atmosferă și predictibilitatea acestora. În prezent, cercetările sale se concentrează pe schimbările climatice, fenomenele extreme și măsurile de reducere a impactului acestora.


Dr. Sorin Cebotari

Sorin este un profesionist cu experiență în domeniul climei, care a lucrat în ultimii 9 ani în special pentru a face știința climei și inițiativele politice mai ușor de înțeles și mai populare pentru publicul larg.

În 2020, Sorin a fondat proiectul infoclima.ro, care este dedicat comunicării științei privind schimbările climatice către publicul larg. Sorin a contribuit ca și consultant la Strategia pentru Economie circulară și la Planul de acțiuni pentru Economie circulară a României.


Previous
Previous
February 10

InfoClima Press Club, no.9, Online