Dr. Mădălina Neacșu

 
 

Madi a studiat ingineria biochimică (1995-2000) la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România, urmată de un master în bio-cataliză (2000-2001) de la aceeași Universitate și un doctorat în Chimia Produșilor Naturali și Biotehnologie (2001-2006). După anii de doctorat petrecuți cu burse de prestigiu în mai multe universități europene (Finlanda, Belgia, Spania), s-a specializat în dezvoltarea alimentelor funcționale atât în mediul academic, cât și în industrie. Madi a contribuit la compilarea dosarelor pentru dezvoltarea de „claim-uri” de sănătate aprobate de ESFA.

Ea a primit finanțare de la guvernul scoțian pentru mai multe proiecte de cercerare: (2012-2016) investigând potențialul nutrițional a numeroase culturi sustenabile, sănătoase și bogate în proteine; (2016-2022) proiect axat pe dezvoltarea de tehnologii pentru noi alimente funcționale explotând si traducând beneficiile culturilor cu conținut ridicat de proteine, cum ar fi cânepa și hrișca pentru prevenirea/ întreținerea diabetului zaharat observate in studiile cu subiecti umani. Recent Madi a brevetat un produs nutraceutic (într-un grant BBSRC-GCRF cu Malawi (2017-2020), contribuind la comercializarea unui nou produs. În prezent, Madi este lider într-un program de cercetare pe cânepă finanțat de guvernul scoțian (2022-2027) pentru reducerea emisiilor de carbon, si biodiversificarea dietei în Scoția.


Previous
Previous

Teodora Cimpoi

Next
Next

Vlad Surdea-Hernea