Valurile de căldură, secetele și inundațiile amenință aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, oamenii de știință din domeniul climei avertizează asupra eșecului a multor regiuni considerate a fi grânare ale planetei.”Schimbările climatice sunt un factor important în creșterea actuală a foametei la nivel mondial. În acest moment, 345 de milioane de persoane se confruntă cu insecuritate alimentară acută - ceea ce reprezintă o creștere de la 135 de milioane începând cu 2019.” declara Gernot Laganda, director pentru climă în cadrul Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite80% din populația mondială depinde de doar trei culturi de bază - porumb, grâu și orez - și un număr foarte mic de țări controlează cea mai mare parte a acestor stocuri.
*Notă: Acest articol este bazat pe noul raport ONU cu privire la aprovizionarea cu alimente la nivel global
Valurile de căldură extremă, inundațiile și seceta din timpul verii în principalele zone de producție agricolă din lume au redus previziunile privind recoltele, iar experții au avertizat asupra creșterii prețurilor la alimente și a agravării foametei, pe fondul îngrijorărilor științifice legate de o eră a eșecurilor simultane ale aprovizionării cu alimente cauzate de schimbările climatice. Fenomenele extreme cauzate de schimbările climatice ar putea agrava și mai mult situația aprovizionării cu alimente la nivel mondial, care este deja amenințată de invazia Rusiei în Ucraina, Programul Alimentar Mondial (WFP) avertizând că schimbările climatice sunt acum cauza foametei la nivel mondial.
Vara din emisfera nordică, una dintre cele mai călduroase înregistrate vreodată, a fost marcată de secetă, valuri de căldură și temperaturi ridicate care au afectat culturile în multe părți ale lumii, inclusiv în unele dintre cele mai importante regiuni producătoare de alimente din lume. Schimbările climatice au jucat un rol în majoritatea acestor evenimente: căldura extremă este cea mai bine stabilită consecință a încălzirii globale provocate de om, care, de asemenea, face ca valurile de căldură să fie mai frecvente și mai intense. Unele dintre consecințele recente și actuale ale fenomenelor meteorologice extreme asupra culturilor la nivel mondial includ:
Cercetătorii în domeniul climei au descoperit că temperaturile globale în creștere vor crește riscul de pierdere simultană a recoltelor în regiunile mari producătoare de alimente - cunoscute sub numele de pierderi multiple sau șocuri simultane ale aprovizionării cu alimente - așa cum s-ar putea întâmpla anul acesta.
Numeroase studii (a se vedea aici, aici și aici) concluzionează că, pe măsură ce planeta se încălzește, este mai probabil ca fenomenele meteorologice extreme să aibă loc simultan în principalele grâne de pâine, deoarece schimbările pe scară largă ale temperaturilor de la suprafața mării influențează randamentul culturilor, existând dovezi că aceste variații sunt legate între ele, ceea ce înseamnă că randamentul culturilor din diferite zone este conectat. Acest lucru a fost inclus în cel mai recent raport al IPCC privind impactul schimbărilor climatice:
"Riscurile de pierderi simultane de randament în principalele regiuni producătoare de alimente vor crește, de asemenea, cu niveluri de încălzire globală de peste 1,5°C" .
"Probabilitatea ca pierderile simultane de producție mai mari de 10% să apară în orice an crește de la 0% la 7% în cazul unei încălziri de 2°C și la 86% în cazul unei încălziri de 4°C" .
Consecințele vor fi mai grave în țările mai sărace, unde prețurile mai mari ale alimentelor vor crește riscul de foamete și de insecuritate alimentară din cauza vulnerabilității sistemului alimentar industrializat.
Riscul va continua să crească dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse rapid. Raportul IPCC constată că actualul sistem alimentar nu se poate adapta la niveluri ridicate de încălzire și susține necesitatea de a diversifica sistemul .
Kai Kornhuber, cercetător științific la Observatorul Terestru Lamont-Doherty, Școala de Climatologie Columbia, a declarat:
"Schimbările climatice duc la fenomene meteorologice și climatice extreme mai intense și mai frecvente, cum ar fi valurile de căldură, ploile intense și condițiile de secetă prelungită. Această creștere se traduce printr-o probabilitate mai mare ca fenomenele extreme să se producă direct una după alta sau simultan la nivel local și la nivel mondial, ceea ce poate amplifica impactul acestora. Schimbările climatice sporesc probabilitatea ca fenomenele meteorologice extreme să aibă loc în strânsă concurență, așa cum s-a întâmplat în emisfera nordică în acest an, ceea ce se referă la o probabilitate mai mare ca mai multe lanțuri de pâine să fie afectate în timpul sezonului de creștere respectiv. cu riscuri potențiale pentru securitatea alimentară globală".
Zia Mehrabi, profesor asistent la Departamentul de Studii de Mediu al Universității din Boulder, Colorado:
"Schimbările climatice reprezintă o amenințare majoră pentru sistemele noastre alimentare. Știm că fenomenele extreme se vor agrava în viitor și că acestea vor avea loc în mai multe regiuni în același timp. Dacă nu facem nimic în privința schimbărilor climatice astăzi, viitorul copiilor noștri este în pericol. Vedem deja că mai multe pericole amenință culturile, animalele și pescuitul, iar acest lucru nu va dispărea decât dacă ne ocupăm serios și rapid de schimbările climatice."
Gernot Laganda, director pentru climă în cadrul Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite:
"Schimbările climatice sunt un factor important în creșterea actuală a foametei la nivel mondial. În acest moment, 345 de milioane de persoane se confruntă cu insecuritate alimentară acută - ceea ce reprezintă o creștere de la 135 de milioane începând cu 2019.
Comunitățile aflate în prima linie a crizei climatice se luptă pentru a face față evenimentelor meteorologice extreme, care se succed cu o viteză din ce în ce mai mare. În Cornul Africii, de exemplu, ne așteptăm la un al cincilea eșec consecutiv al sezonului de precipitații, ceea ce împinge peste 20 de milioane de oameni în situații de urgență, în condiții de foamete. Sau să ne uităm la Pakistan, care s-a confruntat cu valuri de căldură extreme la începutul acestui an, care sunt acum urmate de cantități mari de precipitații intense. Acest lucru provoacă unele dintre cele mai grave inundații fulgerătoare pe care le-a văzut vreodată țara.
Nevoile umanitare actuale cresc într-un ritm fără precedent, dar toate acestea vor părea mărunte dacă guvernele nu vor acționa în ceea ce privește reducerea emisiilor, protecția climei și gestionarea riscurilor.
80% din populația mondială depinde de doar trei culturi de bază - porumb, grâu și orez - și un număr foarte mic de țări controlează cea mai mare parte a acestor stocuri.
În prezent, resimțim impactul acestei concentrări prin inflația prețurilor la alimente care apare în urma unor șocuri politice, cum ar fi invazia rusă în Ucraina - dar sistemele concentrate de alimente și energie reprezintă o strategie la fel de riscantă într-un climat în schimbare.
Unele modele de culturi arată că porumbul ar putea pierde între 9% și 29% din randamentul global până la sfârșitul acestui secol, în timp ce grâul ar putea pierde între 7% și 22%.
Cu toate acestea, continuăm să cumpărăm un sistem de soiuri de culturi mai puține, care sunt produse și transportate cu o amprentă de carbon și costuri ridicate pentru mediu, în loc să valorificăm diversitatea genetică care este încă disponibilă în multe țări și care ne-ar putea ajuta să facem sistemele noastre alimentare mai rezistente la șocuri și stresuri externe."