Back to All Events

Curs de mediu pentru jurnaliști

InfoClima organizează un curs de mediu pentru jurnaliști :

Teme de actualitate în domeniul mediului - discuții cu cercetători

Cursul se adresează atât jurnaliștilor de mediu, cât și celor generaliști, din presa națională și locală, începători sau cu experiență.

Cercetători și experți vor prezenta cele mai recente studii publicate în domeniu și vor analiza principalele probleme cu care se confruntă România, iar participanții vor avea ocazia să vină și cu întrebări pe fiecare temă

Cursul își propune să acopere principalele teme de actualitate din domeniul mediului, printre care:

  • Poluarea aerului și arderile de deșeuri

  • Tranziția de la cărbune spre energia verde

  • Vremea extremă și valurile de căldură

  • Managementul deșeurilor și reciclarea

  • Dezvoltarea unor orașe sustenabile

  • Protejarea biodiversității și a pădurilor

Prezentările experților pot fi citate în articole jurnalistice, iar pe ei vă invităm să-i urmăriți în continuare și să-i contactați pentru informații legate de materialele la care lucrați.


Experți și cercetători:

Radu Dudău – Co-fondator și Director al Energy Policy Group

Din 2021 a fost numit membru în Agora Council for Europe – organism care reunește reprezentați-cheie ai guvernelor statelor membre UE, ai Parlamentului și Comisiei Europene, precum și asociații reprezentantive pentru industrie și societatea civilă. Scopul este de a avea un schimb constant de opinii privind înțelegerea aprofundată privind elementele esențiale care compun pachetul „Fit for 55”.

Mai multe despre Radu +

În 2014, Radu Dudău a fost membru al consiliului consultativ de elaborare a Strategiei Energetice. Aria sa de cercetare cuprinde politica internațională a energiei, geopolitica resurselor naturale și analiza strategică în domeniul energiei. În calitate de consilier ar Ministrului Energiei , în 2015, a avut rolul de coordonator pentru elaborarea Strategiei Energetice a României – 2016-2030, cu perspectiva anului 2050.


Lorena Axinte are un doctorat în Planificare Urbană și Regională, obținut în urma cercetării de la Institutul de Cercetare pentru Locuri Sustenabile, Universitatea din Cardiff, UK.

Mai multe despre Lorena +

Proiectul ei analizează politicile și procesele care pot duce la practici de dezvoltare regională regenerativă, precum și moduri de includere a tinerilor în deciziile care le vor afecta viitorul. Lorena a lucrat și ca cercetătoare Marie Curie în SUSPLACE ITN, și are un master în Studii Urbane.


Bogdan Antonescu este cercetător fizica atmosferei concentrându-se pe înțelegerea fenomenelor extreme.

Mai multe despre Bogdan+

În cercetarea sa Bogdan analizează riscurile asociate cu fenomenele meteo extreme, precum și a posibilelor strategii de creștere a rezilienței în fața fenomenelor respective. În trecut a fost cercetător meteorologist în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).


Raul Pop este consultat și activist de mediu. A deținut de două ori funcția publică de Secretar de Stat al Ministerului Mediului, pe un portofoliu care cuprindea politici referitoare la gestionarea deșeurilor și economia circulară.

Mai multe despre Raul+

Raul a studiat științe economice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și are un MBA în Statele Unite, la Rollins College, pe managementul operațiunilor și este fondator al Asociației ECOTECA și co-fondator al Coaliției pentru Economie Circulară. A contribuit la activități și documente elaborate pe teme de sustenabilitate și schimbări climatice în cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României, Consiliului Investitorilor Străini, Camera Americană de Comerț și altele.


Florin Stoican este geolog specializat în managementul ariilor protejate, biodiversitate și conservarea geo-diversității, ecoturism și educație ecologică. Este președintele Asociației Parcului Natural Văcărești și al Asociației Kogayon și unul dintre cei opt Ashoka Fellows din România.


Oana Neneciu este activistă pentru aer curat. Este directorul executiv al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis de 12 ani și, din 2018, este consilier de mediu la Senatul României.


Alexandru Stermin este biolog, explorator și profesor la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș Bolyai. A publicat până acum trei cărți: „Omul în căutarea sensului vieții”, „Călătorie în jurul omului” și „Jurnalul unui ornitolog”.


Sorin Cebotari este fondatorul proiectului InfoClima și cercetător în domeniul dezvoltării sustenabile și economiei circulare. Sorin este implicat în comunicare publică a științei și în facilitarea dialogului dintre jurnaliști și cercetători.


Training-ul este organizat în cadrul proiectului "Jurnalismul și Știința (Journalist and Science)" implementat de InfoClima în parteneriat cu BlueLink Foundation (Bulgaria), Klimateka (Bulgaria), Klima101 (Serbia) și Masfelfok (Ungaria) fiind susținut de European Climate Initiative (EUKI).

Previous
Previous
April 12

Online workshop pentru cercetători

Next
Next
September 22

InfoClima Press Club, no. 5